Tom Scholte http://www.tomscholte.com/weblog Personal Branding Mon, 19 May 2014 11:34:28 +0000 nl-NL hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.8.3 personal branding interview door http://www.tomscholte.com/weblog/2014/05/personal-branding-interview-door/ http://www.tomscholte.com/weblog/2014/05/personal-branding-interview-door/#comments Mon, 19 May 2014 11:33:13 +0000 http://www.tomscholte.com/weblog/?p=5067 ]]> post thumbnail

Beste meneer Scholte,

Laat ik me eerst even voorstellen. Mijn naam is Inez en ik ben een laatstejaarsstudent Communicatiemanagement – Public Relations aan Howest. Ik bevind me in het laatste semester van mijn opleiding wat betekent dat ik ook een bachelorproef moet schrijven.

Ik koos voor het onderwerp Personal Branding. Gezien uw werk hieromtrent leek het me interessant mocht ik u enkele vragen kunnen stellen om te verwerken in mijn bachelorproef. Uw input zou zeker en vast een meerwaarde geven aan mijn werk.

Mag ik u vragen of u zou willen meewerken aan mijn bachelorproef?
Gezien de naderende deadline van mijn bachelorproef en de afstand wordt het erg moeilijk om nog een afspraak te spreken. Mag ik u daarom vriendelijk vragen of u even de tijd wil maken om een vragenlijst in te vullen? Ik ben reeds zo vrij geweest om ze al in bijlage mee te sturen.

Aarzel zeker niet me te contacteren indien u vragen hebt of meer informatie had gewenst!

Hartelijk bedankt alvast voor uw hulp!
Met vriendelijke groeten
Inez


=================

Hoe zou u Personal Branding omschrijven?
Personal branding is je communicatie en gedrag in lijn brengen met wie je bent. Dat klinkt misschien nogal diep, en dat is het juist niet. Het is eigenlijk gewoon vertellen wie je bent, wat je voor anderen kunt betekenen en waarom je dat de dingen doet die je doet. Het is 50% zelfkennis: ontdekken wie je bent. De andere 50% is communicatie, gedrag en het onderhouden en versterken van je netwerk.
Personal branding is een aanpak, een methode die ik schaar in de hoek van ‘persoonlijk leiderschap’. Dat betekent zelf verantwoordelijkheid nemen voor wat je doet en waar je ingezet wenst te worden.

Wat zijn de voordelen van Personal Branding?
De voordelen zijn dat je gemakkelijker gevonden en gevraagd wordt en dat je werk hoger wordt gewaardeerd. Voor jezelf geeft personal branding focus in de dingen die je moet/kunt doen.

Zijn er ook nadelen? Zoja dewelke?
Ja, je wordt ook makkelijker niet gekozen. Doordat mensen je beter kennen kiezen ze dus ook makkelijker bewust niet voor jou. Als je heel sterk een kennisgebied/product/dienst aan jezelf hebt gehangen dan is het soms lastiger om daar los van te komen.

Velen omschrijven Personal Branding als manipulatief of zien het als het verlagen van zichzelf. Men “promoot” zich immers als merk. Wat denkt u daarvan?
Ik zie het als een aanpak in de hoek van de persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Het geeft focus en rust. Ieder mens is uniek, om naar deze unieke waarde op zoek te gaan, deze uit te dragen en voor anderen van toegevoegde waarde te laten zijn, is voor iedereen waardevol.

Hoe begin je aan Personal Branding?
Jezelf elke dag de volgende drie vragen te stellen:
- waar ben ik goed in?
- wat kan ik daarmee voor anderen betekenen?
- waar doe ik het voor?

Wat brengt Personal Branding op?
Betaald werk in een omgeving en in samenwerking met mensen waar je gelukkig van wordt.

Wat is een belangrijke stap binnen het verhaal van Personal Branding? Waar draait het allemaal om?
Verbinding. Verbinding met jezelf, met het wat en het wie, verbinding met je verhaal en verbinding met de ander.

Welke tools moet je gebruiken om je Personal Brand uit te bouwen?
Wat er bij je brand past. Dat kunnen online en offline communicatiemiddelen zijn en vooral ook je eigen gedrag, wat laat je zien in de dingen die je doet.

Hoe belangrijk is een online luik (social media) binnen Personal Branding de dag van vandaag?
Het is een handig en gratis middel. Het blijft een middel dat kan worden ingezet om je waarde te ontdekken, benoemen en zichtbaar te maken.

Als je online aanwezig bent, hoe kan je dan interactie aangaan met je publiek?
Door heel veel te luisteren, te kijken en af en toe iets zelf te delen. Vooral ook reageren op wat andere delen. Kijk of en hoe je de ander belangrijk kunt maken.

Is Personal Branding belangrijk voor afgestudeerden/new young professionals? Waarom?
Omdat we niet meer 1 keer voor 1 werkgever kiezen. Er wordt projectmatig en flexibel gewerkt. Dat betekent heel veel verschillende opdrachtgevers, werkgevers en collega’s.
Met een goede personal branding hoef je jezelf nooit meer te verkopen. Je wordt gevraagd.

Heeft u nog tips voor het opbouwen van een personal brand?
Begin vandaag.

 

 

]]>
http://www.tomscholte.com/weblog/2014/05/personal-branding-interview-door/feed/ 0
personal branding = contentmarketing http://www.tomscholte.com/weblog/2014/05/personal-branding-contentmarketing/ http://www.tomscholte.com/weblog/2014/05/personal-branding-contentmarketing/#comments Thu, 15 May 2014 18:00:43 +0000 http://www.tomscholte.com/weblog/?p=5063 ]]> post thumbnail

content marketing

]]>
http://www.tomscholte.com/weblog/2014/05/personal-branding-contentmarketing/feed/ 0
Mike is het Merk http://www.tomscholte.com/weblog/2014/04/mike-is-het-merk/ http://www.tomscholte.com/weblog/2014/04/mike-is-het-merk/#comments Tue, 22 Apr 2014 21:10:54 +0000 http://www.tomscholte.com/weblog/?p=5056 ]]> post thumbnail

mike is het merk

 

Mike is het merk.
De werkloosheid in Nederland is nog nooit zo groot geweest en er komen alleen maar meer werklozen bij. Op elke vacature reageren honderden sollicitanten. Hoe onderscheid je je dan van de rest? Hoe val je op tussen je concurrenten? Hoe zorg je ervoor dat die werkgever uiteindelijk voor jou kiest? Dat kan maar op één manier: door te doen waar je goed in bent!

Ik ben goed in het ontwikkelen van communicatiemiddelen, het bedenken van creatieve concepten en het positioneren van merken. Dus wat ga ik doen? Ik ga mezelf verkopen als merk! Het merk ‘Mike’. Nu is ‘personal branding’ niets nieuws in de marketingwereld, maar op de arbeidsmarkt is het nog een vrijwel onbekend fenomeen. En als ik andere merken kan verkopen, dan kan ik toch zeker het merk ‘Mike’ verkopen. Ik ken dat merk immers het best! Bovendien weet ik wat de toegevoegde waarde van het merk ‘Mike’ is.

Wil jij het ook weten? Kijk dan snel verder, want… Mike is het merk!
… & Mike zoekt werk.”

]]>
http://www.tomscholte.com/weblog/2014/04/mike-is-het-merk/feed/ 0
de lessen van Jaap van Zweden http://www.tomscholte.com/weblog/2014/04/de-lessen-van-jaap-van-zweden/ http://www.tomscholte.com/weblog/2014/04/de-lessen-van-jaap-van-zweden/#comments Thu, 17 Apr 2014 08:40:05 +0000 http://www.tomscholte.com/weblog/?p=5052 ]]> post thumbnail

jaap van zweden

 

De afleveringen van College Tour zijn, in mijn ogen, allemaal personal branding portretten. Je leert iemand kennen, je legt de verbinding met de persoon en je gaat voor hem/haar voelen. Of je het nu eens bent of niet, als je iemand echt leert kennen, dan ontstaat er echt verbinding.

Gewoon kijken naar de laatste aflevering van dit seizoen met Jaap van Zweden.

De laatste vraag van het gesprek is altijd die naar de lessen voor de aanwezigen. De lessen van Jaap van Zweden voor de studenten in de zaal en ook voor alle kijkers thuis, zijn bij mij blijven hangen:

  1. jaag geen carrière na; doe elke dat wat je leuk vind en doe dat goed, streef geen dingen na die je nu niet hebt, doe goed wat je nu hebt en geniet daarvan,
  2. sta elke dag op als een leerling; de eagerness om te leren, om te ontwikkelen en om beter te worden in dat wat je doet, is het geheim van een succesvol en gelukkig leven.
]]>
http://www.tomscholte.com/weblog/2014/04/de-lessen-van-jaap-van-zweden/feed/ 0
personal branding bij Twynstra Gudde – Adviestalent http://www.tomscholte.com/weblog/2014/04/personal-branding-bij-twynstra-gudde-adviestalent/ http://www.tomscholte.com/weblog/2014/04/personal-branding-bij-twynstra-gudde-adviestalent/#comments Sat, 12 Apr 2014 08:23:34 +0000 http://www.tomscholte.com/weblog/?p=5049 ]]> post thumbnail

11-04-14 10:47

 

Als er één mooi opleidingsprogramma is voor startende adviseurs/projectleiders, dan is dat wel het programma van Adviestalent. Dit driejarige programma laat, onder andere, afgestudeerde bedrijfskundigen, organisatiepsychologen, onderwijskundigen en bestuurskundigen 3 jaar heel hard leren, werken en ontwikkelen.

Als onderdeel van dit programma mocht ik vandaag een training personal branding verzorgen. De deelnemers hadden voorafgaand aan de dag ook allemaal de personal branding survey uitgevoerd. En met die input gingen we aan de slag om de verbinding te leggen tussen wie-wat-hoe-het verhaal-de ander.

Een intensieve dag waarbij we in hoog tempo hebben gewerkt en mensen bewust zijn geworden van wie ze op dit moment zijn en hoe hun activiteiten en verhaal daarmee in lijn is.

]]>
http://www.tomscholte.com/weblog/2014/04/personal-branding-bij-twynstra-gudde-adviestalent/feed/ 0
Uitnodiging opening Firma De Groot locatie DH http://www.tomscholte.com/weblog/2014/03/uitnodiging-opening-firma-de-groot-locatie-dh/ http://www.tomscholte.com/weblog/2014/03/uitnodiging-opening-firma-de-groot-locatie-dh/#comments Sun, 02 Mar 2014 22:07:57 +0000 http://www.tomscholte.com/weblog/?p=5014 ]]> post thumbnail

Uitnodiging_email

2 jaar geleden zijn we gestart met Firma De Groot: een organisatieadviesbureau en communicatiebureau in één. Dat is op zich al bijzonder. Daarnaast is het ook bijzonder dat onze organisatie volledig uit zelfstandig ondernemers bestaat (of mensen die elders een dienstverband hebben): adviseurs, trainers, interimmanagers, teamcoaches en ontwerpers.

Het thema dat ons bindt, is organisatieontwikkeling. We beantwoorden vragen als: hoe leer, groei en professionaliseer je als organisatie? Hoe ontwikkel je je in veranderende samenleving en in tijden van uitdaging/crisis? Hoe laat je organisatieontwikkeling gelijk opgaan met de persoonlijke ontwikkeling van de mensen van die organisatie? Wat moet je doen om je mensen en externe stakeholders mee te nemen met de ontwikkelingen die je als organisatie doormaakt?

Bij FDG hebben we specialisten op het gebied van branding, teamontwikkeling, HNW, marketing, PR, communicatie (intern/extern), klantcontact, samenwerking, grafisch ontwerp en ja, ook mijn personal branding activiteiten heb ik hier volledig ondergebracht.

Helemaal bijzonder is het dat we in die 2 jaar al gegroeid zijn naar 34 mensen en gevestigd zijn in drie steden: Den Haag, Zwolle en Utrecht.

In Den Haag hebben we nu onze eigen samenwerkruimte waar we maandelijks met z’n allen bij elkaar komen, in verschillende samenstellingen afspreken en waar ook 6-8 vaste werkplekken zijn. Sandra, Ricardo en ik hebben er daar inmiddels onze intrek genomen.

Vrijdag staan we even stil bij alle ontwikkelingen van de afgelopen 2 jaar en de opening van onze eigen ruimte in DH in het bijzonder. We doen een hapje/drankje en een unieke #samenbeter experience.

Je bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Het is een bijzonder concept met bijzondere mensen die ik graag aan je voorstel.

Aanmelden voor vrijdag kan via deze link.

Als je niet kunt/komt en het wel leuk vindt om jouw ontwikkelingen van de afgelopen tijd te delen en te horen over wat we/ik bij FDG allemaal doen, dan is dit ook een uitnodiging om daar een afspraak voor te maken.

Graag tot vrijdag of tot een andere ontmoeting,

Tom Scholte
Firma De Groot – Bink36 Unit M.4.10
Binkhorstlaan 36 – 2516 BE Den Haag (route)

]]>
http://www.tomscholte.com/weblog/2014/03/uitnodiging-opening-firma-de-groot-locatie-dh/feed/ 0
Charlotte Mutsaers doet personal branding http://www.tomscholte.com/weblog/2014/01/charlotte-mutsaers-doet-personal-branding-voor/ http://www.tomscholte.com/weblog/2014/01/charlotte-mutsaers-doet-personal-branding-voor/#comments Thu, 23 Jan 2014 14:49:01 +0000 http://www.tomscholte.com/weblog/?p=4978 ]]> post thumbnail

de autonauten

De krachtigste manier van uitdragen om uit te dragen wie je bent, wat je doet, waar je in gelooft of wat je voor anderen kunt betekenen is: vol enthousiasme en heel positief vertellen over iets of iemand anders (Dus vooral niet over jezelf en over wat jij allemaal kunt en doet vertellen). Je mooiste is het als je ogen ervan gaan glimmen.
Charlotte Mutsaers deed dat. Zij vertelde op een literaire bijeenkomst over een boek dat iedereen volgens haar moet lezen: De Autonauten. Het boek is al jaren niet meer verkrijgbaar en dat vindt Mutsaers een gemis. Haar enthousiasme zet een aanwezige uitgever aan het denken. Het boek wordt opnieuw uitgegeven en Mutsaers vertelde er gister avond over bij DWDD. Ik heb Mutsaers nog niet over haar eigen werken horen vertellen, en moet zelfs bekennen dat ik nog geen van haar eigen boeken gelezen heb. Haar verhaal hier en de impact die haar verhaal tijdens die literaire bijeenkomst heeft gehad, laat mij haar wel kennen.

Ik was zelf ook getriggerd door het verhaal van de Autonauten. Een verhaal van twee mensen die echt letterlijk hun reis tot doel en bestemming hebben verheven. Iets wat steeds meer mensen die ik tegen kom ook nastreven. Ook dit boek heb ik nog niet gelezen, maar zet de aanbeveling van Mutsaers hier graag door.

 

]]>
http://www.tomscholte.com/weblog/2014/01/charlotte-mutsaers-doet-personal-branding-voor/feed/ 0
Gastcollege LinkedIn en solliciteren http://www.tomscholte.com/weblog/2014/01/gastcollege-linkedin-en-solliciteren/ http://www.tomscholte.com/weblog/2014/01/gastcollege-linkedin-en-solliciteren/#comments Tue, 07 Jan 2014 21:18:35 +0000 http://www.tomscholte.com/weblog/?p=4903 ]]> post thumbnail

gastcollege

Beste Tom,

Je mailadres heb ik van collega Martin Schravesande gekregen. Ik heb begrepen dat je tijd en zin hebt om onze tweedejaars Bedrijfseconomiestudenten wijzer te maken op het gebied van Social Media en Solliciteren. Heel fijn en alvast onze hartelijke dank. Middels deze mail geef ik je alvast wat informatie over onze bedoelingen.

Bedoelde tweedejaars studenten krijgen momenteel een sollicitatiepracticum. Zij hebben een brief en cv geschreven, dat opgestuurd naar een participerende recruiter, op grond daarvan zijn zij wel of niet uitgenodigd voor een gesprek en inmiddels zijn ook bijna alle gesprekken plus feedback bij de betreffende bedrijven achter de rug. Social Media, en met name LinkedIn, speelt tegenwoordig een grote rol bij solliciteren en dat is het enige onderdeel dat nauwelijks aan bod is gekomen in de afgelopen weken. Daar heb ik jouw hulp bij nodig.

Een goede, professionele profilering op bv LinkedIn en hoe je dat doet (do’s and dont’s) plus kennis van de mogelijkheden die Social Media biedt bij het verwerven van een stageplaats en/of (nieuwe) baan zijn wat mij betreft speerpunten bij het college Social Media. Laten zien hoe bv LinkedIn werkt en wat de mogelijkheden zijn, is vaal al een enorme eyeopener voor studenten. Als jij andere ideeën hebt, hoor ik het graag.

Vriendelijke groet,

Hanneke van Dam

Beste Tom Scholte,

Bedankt voor het interessante college over LinkedIn! Genoeg input om mijn profiel te professionaliseren.
Krijgt u een voldoende compleet beeld van mij op basis van de huidige gegevens?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Groeten, Niels van der Meij
——————————-
Hi Tom,
Het gastcollege die u vandaag heeft gegeven op de HHS vond ik erg interessant.
Graag wil ik inspiratie opdoen van uw Linkedin profiel.

Ik wil u graag toevoegen aan mijn professionele netwerk op LinkedIn.
- Jeroen ter Hoeven
——————————–
Beste Tom,

Zojuist heb ik het seminar over LinkedIn op de Haagse Hogeschool bijgewoond. Bedankt voor de tips! Graag voeg ik u toe aan mijn professionele netwerk.

Met vriendelijke groet,

Sander van Eeuwen
———————————
Beste Tom,
ik vond het een leuk en leerzaam gastcollege vandaag op de Haagse Hogeschool! Wij hebben kort kennisgemaakt. Ik ben een van de begeleidende docenten.

Charina Ori

]]>
http://www.tomscholte.com/weblog/2014/01/gastcollege-linkedin-en-solliciteren/feed/ 0
personal branding interview door Jill http://www.tomscholte.com/weblog/2014/01/personal-branding-interview-door-jill/ http://www.tomscholte.com/weblog/2014/01/personal-branding-interview-door-jill/#comments Mon, 06 Jan 2014 21:27:24 +0000 http://www.tomscholte.com/weblog/?p=4896 ]]> post thumbnail

Beste meneer Scholte,

Voor mijn opleiding Communicatie Management aan de Fontys Hogescholen ben ik bezig met een paper voor mijn afstudeerjaar. Mijn interesse gaat uit naar Personal Branding en ik wil hier graag meer over weten.
U zou me er erg mee helpen door deze vijf vragen hieronder te beantwoorden.

Alvast bedankt!

Mvg,

Jill Thijssen studente Fontys Hogeschool Communicatie Management
——————————————————————-
1. wat is voor u Personal Branding? En waarom?

Personal branding is je communicatie en gedrag in lijn brengen met wie je bent. Dat klinkt misschien nogal diep, en dat is het juist niet. Het is eigenlijk gewoon vertellen wie je bent, wat je voor anderen kunt betekenen en waarom je dat de dingen doet die je doet. Het is 50% zelfkennis: ontdekken wie je bent. De andere 50% is communicatie, gedrag en het onderhouden en versterken van je netwerk.
Personal branding is een aanpak, een methode die ik schaar in de hoek van ‘persoonlijk leiderschap’. Dat betekent zelf verantwoordelijkheid nemen voor wat je doet en waar je ingezet wenst te worden.

2. Op wat manier kun je jezelf het beste presenteren en onderscheiden?

Ieder mens is uniek. Niet alleen qua uiterlijk ook qua kwaliteiten en de betekenis die hij/zij daarmee voor anderen kan hebben. Dat onderscheiden kun je dus beter vertalen naar ‘ontdekken’. Het gekke is dat we dat eigenlijk maar heel weinig leren. We krijgen juist standaard opleidingen aangeboden terwijl, vanaf de basisschool, er al veel meer aandacht zou moeten zijn voor het ontdekken wat een ieders unieke ‘ding’ is. Dus dan maar aan ons zelf de verantwoordelijkheid om de reisleider van onze eigen ontdekkingsreis te zijn. Het onderscheidend zijn doe je door dit te vertellen en uit te dragen. Je gaat op zoek naar manieren om ‘meerwaarde’ te leveren. Dingen te doen die niet standaard gevraagd worden. Je gaat niet extra, sneller, goedkoper of meer van hetzelfde doen, je gaat verrassen. En dat is heel makkelijk, je blijft namelijk trouw aan jezelf. Je gaat je niet conformeren aan wat de ander verwacht, je doet wie jij bent.

3. Welke eigenschappen zijn belangrijk voor een Personal Brand?

Zelfreflectie en daarmee een groeiende hoeveelheid zelfkennis. Vervolgens zelfacceptatie (ja je bent goed zoals je bent) en het zelfvertrouwen om daar gevolg aan te geven. Het helpt als je bent opgegroeid en opgeleid in een omgeving waar mensen je niet al te erg hebben ‘geconditioneerd’ met hun verwachtingen van wat hoort.

4. Wat werkt wel en wat werkt niet m.b.t. Personal Branding?

Het werkt niet om je anders voor te doen dan je bent. Hoe graag je ook wilt, dat ga je niet volhouden. Het werkt niet om van buiten anders te zijn dan van binnen, ook dat gaat knellen. Er is veel mogelijk, heel veel, zolang het klopt en zolang je het doet omdat het bij jou past en de intentie zuiver is: gericht op het leveren van toegevoegde waarde aan anderen. Wat werkt is authenticiteit, eigenheid, en de wil om hier in te volharden. Ook als 100 mensen zeggen dat wat jij wil niet kan. Dat zeggen ze omdat het niet in hun beeld van de wereld past, maar ze kennen je dan niet goed genoeg. Het werkt dus vooral ook om een omgeving te zoeken waar mensen je laten verkennen en ontdekken, waar je ‘fouten’ mag maken en je reis zelf vorm kunt geven.

5. Wat is belangrijk m.b.t. het opbouwen van een Personal Brand?

Begin vandaag en blijf er altijd mee door gaan. En aan de andere kant, laat het los en doe gewoon je ding. Het ‘opbouwen’ van een personal brand kost tijd, je kunt echter ook in een navelstaren terecht komen, waar je niet meer uitkomt. Gaan nadenken over je brand doe je tijdens je studie of dagelijkse werk. Het werkt niet om het in een kamertje te bedenken en dan uit te gaan dragen. Zo van ‘tada’ hier is mijn personal brand. Het is een voortdurend ontdekken, misstappen maken, en dan weer verder gaan.

succes,

Tom

]]>
http://www.tomscholte.com/weblog/2014/01/personal-branding-interview-door-jill/feed/ 0
Marleen van Bergeijk http://www.tomscholte.com/weblog/2013/11/marleen-van-bergeijk/ http://www.tomscholte.com/weblog/2013/11/marleen-van-bergeijk/#comments Tue, 19 Nov 2013 08:53:02 +0000 http://www.tomscholte.com/weblog/?p=4884 ]]> post thumbnail

Soms kom je mensen tegen die je wil je dan gewoon een eervolle vermelding geven. Tenminste dat is wat mij regelmatig overkomt. Mensen die iets doen of iets kunnen dat je zelf niet kunt, misschien zou willen kunnen maar in ieder geval iets raken.

Gisteren mocht ik een personal branding workshop geven op de TU/Eindhoven. Tijdens mijn workshop maken de deelnemers wel vaker aantekeningen, dus dat was nog niet bijzonders. De manier waarop Marleen dit deed echter wel. Het zijn namelijk aan-tekeningen die zij maakt tijdens workshops, colleges en gesprekken. Alle input wordt gevisualiseerd en zo beter onthouden, verwerkt en toepasbaar gemaakt, voor zichzelf en voor anderen. Kijk en dan kun je wel tijdens een personal branding workshop uitleggen wat personal branding is, maar je kunt ook gewoon de aan-tekeningen van Marleen laten zien. Plaatjes zeggen meer dan woorden heb ik wel eens gelezen…
aan-tekeningen11

Toelichting bij plaatje 1:

  • links de inleiding van de workshop over personal branding en hoe het online en offline werkt
  • rechtsboven de oefening om een boektitel te bedenken voor degene die je hebt gesproken/geïnterviewd over zijn/haar expertise gebied
  • rechtsonder het antwoord op de projectie/metafoor vraag: “als jij een auto zou zijn, welke merk/type zou je zijn en vooral: waarom juist die?”

aan-tekeningen24

toelichting plaatje 2:

  • verschillende soorten personal branding momenten
  • het delen van een ervaring/nieuwsitem en toelichten waarom je juist dat item deelt, wat zegt dit over jou?
  • rechts de ‘wrap up’ en samenvatting

 

]]>
http://www.tomscholte.com/weblog/2013/11/marleen-van-bergeijk/feed/ 1