personal branding interview door

19 mei 2014 - Door: Tom Scholte

Beste meneer Scholte,

Laat ik me eerst even voorstellen. Mijn naam is Inez en ik ben een laatstejaarsstudent Communicatiemanagement – Public Relations aan Howest. Ik bevind me in het laatste semester van mijn opleiding wat betekent dat ik ook een bachelorproef moet schrijven.

Ik koos voor het onderwerp Personal Branding. Gezien uw werk hieromtrent leek het me interessant mocht ik u enkele vragen kunnen stellen om te verwerken in mijn bachelorproef. Uw input zou zeker en vast een meerwaarde geven aan mijn werk.

Mag ik u vragen of u zou willen meewerken aan mijn bachelorproef?
Gezien de naderende deadline van mijn bachelorproef en de afstand wordt het erg moeilijk om nog een afspraak te spreken. Mag ik u daarom vriendelijk vragen of u even de tijd wil maken om een vragenlijst in te vullen? Ik ben reeds zo vrij geweest om ze al in bijlage mee te sturen.

Aarzel zeker niet me te contacteren indien u vragen hebt of meer informatie had gewenst!

Hartelijk bedankt alvast voor uw hulp!
Met vriendelijke groeten
Inez


=================

Hoe zou u Personal Branding omschrijven?
Personal branding is je communicatie en gedrag in lijn brengen met wie je bent. Dat klinkt misschien nogal diep, en dat is het juist niet. Het is eigenlijk gewoon vertellen wie je bent, wat je voor anderen kunt betekenen en waarom je dat de dingen doet die je doet. Het is 50% zelfkennis: ontdekken wie je bent. De andere 50% is communicatie, gedrag en het onderhouden en versterken van je netwerk.
Personal branding is een aanpak, een methode die ik schaar in de hoek van ‘persoonlijk leiderschap’. Dat betekent zelf verantwoordelijkheid nemen voor wat je doet en waar je ingezet wenst te worden.

Wat zijn de voordelen van Personal Branding?
De voordelen zijn dat je gemakkelijker gevonden en gevraagd wordt en dat je werk hoger wordt gewaardeerd. Voor jezelf geeft personal branding focus in de dingen die je moet/kunt doen.

Zijn er ook nadelen? Zoja dewelke?
Ja, je wordt ook makkelijker niet gekozen. Doordat mensen je beter kennen kiezen ze dus ook makkelijker bewust niet voor jou. Als je heel sterk een kennisgebied/product/dienst aan jezelf hebt gehangen dan is het soms lastiger om daar los van te komen.

Velen omschrijven Personal Branding als manipulatief of zien het als het verlagen van zichzelf. Men “promoot” zich immers als merk. Wat denkt u daarvan?
Ik zie het als een aanpak in de hoek van de persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Het geeft focus en rust. Ieder mens is uniek, om naar deze unieke waarde op zoek te gaan, deze uit te dragen en voor anderen van toegevoegde waarde te laten zijn, is voor iedereen waardevol.

Hoe begin je aan Personal Branding?
Jezelf elke dag de volgende drie vragen te stellen:
– waar ben ik goed in?
– wat kan ik daarmee voor anderen betekenen?
– waar doe ik het voor?

Wat brengt Personal Branding op?
Betaald werk in een omgeving en in samenwerking met mensen waar je gelukkig van wordt.

Wat is een belangrijke stap binnen het verhaal van Personal Branding? Waar draait het allemaal om?
Verbinding. Verbinding met jezelf, met het wat en het wie, verbinding met je verhaal en verbinding met de ander.

Welke tools moet je gebruiken om je Personal Brand uit te bouwen?
Wat er bij je brand past. Dat kunnen online en offline communicatiemiddelen zijn en vooral ook je eigen gedrag, wat laat je zien in de dingen die je doet.

Hoe belangrijk is een online luik (social media) binnen Personal Branding de dag van vandaag?
Het is een handig en gratis middel. Het blijft een middel dat kan worden ingezet om je waarde te ontdekken, benoemen en zichtbaar te maken.

Als je online aanwezig bent, hoe kan je dan interactie aangaan met je publiek?
Door heel veel te luisteren, te kijken en af en toe iets zelf te delen. Vooral ook reageren op wat andere delen. Kijk of en hoe je de ander belangrijk kunt maken.

Is Personal Branding belangrijk voor afgestudeerden/new young professionals? Waarom?
Omdat we niet meer 1 keer voor 1 werkgever kiezen. Er wordt projectmatig en flexibel gewerkt. Dat betekent heel veel verschillende opdrachtgevers, werkgevers en collega’s.
Met een goede personal branding hoef je jezelf nooit meer te verkopen. Je wordt gevraagd.

Heeft u nog tips voor het opbouwen van een personal brand?
Begin vandaag.

 

 


Mijn reactie