Boek goed ontvangen

cover      DSC00729

M’n nieuwe boek is nu een maand uit. Tijd om de eerste balans op te maken.

Bijna 100 mensen bezochten de  boekpresentatie bij ons eigen FDG kantoor in Den Haag. Bekijk de foto’s hier.

En dan de recensies en reviews. Die beschrijven dat het boek geslaagd is in z’n intentie: aanzetten tot actie en de personal branding aanpak, die ik gebruik in trainingen en workshops, overbrengen via een boek.

Lees de recensies hier.

 

cover

Uitnodiging: Open Coffee – Boekpresentatie – mini workshop

boek

Woensdag 7 oktober 9:00 – 11:00 uur – Leonardolab Den Haag

Hallo,
Hoe verhoog je je impact? Hoe weet je wat je moet doen en welk verhaal je moet vertellen? En hoe zorg je er als zzp’er voor dat je wordt gevraagd voor die volgende opdracht? Het was even zoeken, maar ik denk dat ik de antwoorden op deze vragen gevonden heb. Ik heb ze beschreven in mijn nieuwe boek: ‘Personal branding voor zzp’ers.’

Ik wil je van harte uitnodigen voor de ‘open coffee 070’ op woensdag 7 oktober van 9:00-11:00 uur. Hier zal ik mijn nieuwe boek presenteren, het eerste exemplaar uitreiken en een miniworkshop personal branding verzorgen. Bovendien is het mogelijk een gesigneerd exemplaar aan te schaffen.

Ik hoop je op 7 oktober te zien.
Wil je via deze link op Meetup.com even laten weten als je er bij bent?
Vriendelijke groet en graag tot dan,
Tom

Datum: 7oktober 2015
Tijd: koffie vanaf 9:00 uur, presentatie 9:45-10:15, om 11.00 uur gaan we weer aan het werk.

Adres: Leonardolab – Bink36 – Binckhorstlaan 36 – 2516BE Den Haag (te lopen vanaf HS en CS en gratis parkeren)

P.S. Mocht je op 7 oktober niet kunnen en wel interesse hebben in het boek, je kunt het vanaf vandaag bestellen bij onder andere  Managementboek

183 – Half jaar update: 183 blogs, 11 producten, 1 boek, 1 gelukkige organisatie en meer.

11 producten

Als je precies een half jaar lang elke dag even gaat zitten om een blog te schrijven, staat de teller na een half jaar ongemerkt op 183. Dat is vandaag dus. Ging het om die 183? Nee. Het ging om het zitten en het schrijven. Is er nog meer gebeurd afgelopen half jaar? Veel meer. Hoe kon dit allemaal gebeuren? Door verschillende samenwerkingen, het loslaten van kwantitatieve doelstellingen en een duidelijke focus op het doel. Het doel van alle activiteiten: het ondersteunen van de ontwikkeling van mensen en organisaties. Onder andere op de volgende manieren:

Continue reading

182 – Slippers

slippers
“Wat loop jij hier als een Boeddha rond” begroet Bas mij als hij ons Leonardolab binnenkomt. Ik weet waar hij op doelt. Ik heb een oude spijkerbroek en een T-Shirt aan en loop op mijn blote voeten net een kop thee te zetten. Mijn slippers die ik aan had op de fiets hier naar toe liggen onder mijn bureau. Ik denk dat het inderdaad voor het eerst ooit is dat ik op mijn slippers ‘naar mijn werk’ ben. Geen afspraken vandaag alleen een aantal bel, mail en schrijfprojecten op de agenda. Ik zet voor Bas ook een kop thee en lach om zijn opmerking.

181 – Het doel

het doel

Je stelt een elftal op op de ene helft van het veld. Je stelt een ander elftal op op de andere helft. Je laat ze twee keer 45 minuten tegen elkaar voetballen. Dan is duidelijk wat het doel is: scoren in het doel van de tegenpartij. En dat vaker dan dat zij het onze weten te raken. Iedereen in het veld weet wat het doel is. De belangen van het eerste elftal van Barcelona zijn iets groter dan die van het eerste elftal van Zwart/Wit uit Vinkeveen maar het doel is het zelfde. En alle 11 spelers weten dat. Binnen het team heeft iedereen een andere rol, maar het doel is het zelfde. En als het heel toevallig uitkomt mag een verdediger ook scoren. Daar doen we dan niet moeilijk over.

Aan het begin van het jaar spreekt de coach met de spelers de grotere doelen af. Willen we landskampioen worden, willen we promoveren of gaan we voor een plek ergens in het linkerrijtje. Een realistisch doel graag, of een doel daar net iets boven. Een doel waarin iedereen zich kan vinden. Maar los van dit grotere doel zal elke wedstrijd op zich het zelfde karakter hebben. Er zal niet een paar wedstrijden voor het einde van de competitie, als het grotere doel al gehaald is, gezwansd worden. Het karakter van de spelers, het spel en het team blijft hetzelfde: winnen.

Doelen in het bedrijfsleven kunnen het samenspel, het plezier en de synergie bevorderen. Zijn er met de collega’s doelen afgesproken die uitdagen, die de teamgeest bevorderen en waarin iedereen zijn rol en kwaliteiten herkent? Wat is het doel van het team, de afdeling en van mijn specifieke functie? Wat is echt het doel? En doe ik dan nu op dit moment de goede dingen? Hoe vaak stel ik mijzelf deze vraag? Wat is het doel van de dingen waar ik en waar wij mee bezig zijn? Wat is echt het doel? En als dat het doel is, wat moeten we dan nu doen?

Eliyahu M. Goldratt schreef in 1986 de business novel ‘Het doel’. De Nederlanse versie is inmiddels toe aan de 35e druk. Die is meeslepend en verbijsterend. Het verhaal schud me wakker en doet me beseffen dat ik heel vaak maar wat doe in de waan van de dag, de inbox of de telefoon. Ook in samenwerkingen. Als ik dan toch iets doe, en als wij iets doen, laten we dan samen een heel duidelijk doel voor ogen hebben en dat voortdurend voor ogen houden. Tot morgen.

180 – Zondagavond

MT-stukken

“Op zaterdag krijg ik altijd die stukken voor het MT van maandag gemaild. Die kan ik dan op zondag lezen, zodat ik maandag goed voorbereid op de vergadering verschijn. Dat gaat inderdaad al tijden zo. Het hele MT werkt zo. Het is op zondagavond een paar uur lezen. Meestal knip ik het op. Dan doe ik ‘s ochtends een paar uur, en dan ‘s avonds de rest. Nee, die stukken zijn niet eerder klaar en compleet dan op zaterdag ochtend. En trouwens op vrijdagmiddag heb ik toch geen tijd om ze te lezen. Vrijdag middag probeer ik vrij te houden om alle dingen waar ik in de week niet aan toegekomen ben, af te ronden. Dat is inderdaad voornamelijk mail. Het is heerlijk om dan om half zes met zo’n beetje een lege inbox bij de borrel aan te schuiven. Ik doe dan een klein wijntje met de collega’s. Nee, lang blijven lukt niet want onze zoon heeft nog voetbaltraining op vrijdagavond. En hij zit nu bij de selectie. Dat betekent alle trainingen aanwezig. En op tijd in officiële trainingstenue. Ja ik had ook geen idee dat ze daar al mee beginnen met die jongetjes van 8, maar ja, dit is wat hij wil. Of tenminste, hij wil niet altijd, maar hij gaat het vast leuk vinden. Discipline is ergens in de overdracht van de genen verdwenen. Want hij kan echt enorm lui zijn. Daarom leg ik ‘s ochtends al zijn spullen klaar. Als ik dan van de borrel naar huis fiets, bel ik hem dat hij zich klaar maakt. Ik stop dan voor de deur en dan hoeft hij alleen maar achterop te stappen. Eten doen we wel als we thuis komen. Met een volle maag trainen is toch niet prettig.

Tijdens de training heb ik dan even rust. Echt contact met de andere ouders heb ik niet. Dat is toch eigenlijk een ander soort mensen. Mensen die hun hele leven al op de club komen bijvoorbeeld. Mensen ook waarvan hun zoon echt enorm gepusht wordt om te presteren. Wij proberen onze zoon juist op zijn eigen motivatie aan te spreken. Dit lukt niet altijd, maar uiteindelijk gaat onze aanpak zich wel terugbetalen. Daar heeft hij veel aan in in de rest van zijn leven, ook als hij straks gaat studeren.

En dan hup naar huis, dan is Berend ook thuis, eten we samen en check ik nog even vlug mijn mail. Beetje frustrerend is het wel om te zien dat die lege inbox van twee uur daarvoor al weer vol gestroomd is. De belangrijke zaken beantwoord ik zo door het weekend wel. Anders begin je maandag na het MT gelijk met een achterstand die ik de hele week niet weg gewerkt krijg.

Maar goed, zoals je begrijpt moet ik nu echt ophangen omdat ik nog even naar die stukken voor morgenochtend moet kijken en Berend belooft heb nog even samen wat te drinken voor de week weer losbarst. Leuk dat je belde en jij ook nog een fijne avond.”

179 – De kerk

kerk

Zaterdagmiddag, een zomerse middag. Geen middag om de stad in te gaan. Toch liep hij daar met zijn oudste dochter. Het was rustig in de stad. De mensen lagen op het strand, waren op vakantie of zaten thuis naar de Tour de France te kijken. Een paar uitzonderingen trotseerden de tropische temperaturen om te profiteren van de uitverkoop. Het was inmiddels de dubbele uitverkoop. Extra kassakorting, 3 halen 2 betalen en dat soort dingen. En natuurlijk die mensen die heel gericht gewoon iets nodig hadden. Spikepuntjes bijvoorbeeld.

De kerk in het centrum van de stad was al jaren niet meer als kerk in gebruik. Er waren regelmatig tentoonstellingen, concerten en beurzen. Maar een dienst was er al jaren niet meer geweest. De kerk was ook maar heel zelden open voor het publiek. Was het daarom of toch omdat mensen de kerk in hun leven missen dat er aardig wat mensen de gelegenheid benutten om de stilte op te zoeken?

Samen met zijn dochter liep hij een rondje door de kerk. De grote open, stille ruimte bracht deze stilte en rust op hen over. Ze gingen er zachter van praten en rustiger van lopen. Ademhaling en hartslag namen ook in frequentie af. Er was geen hele dienst voor nodig, ook geen stilte retraite van 10 dagen. De wandeling door de kerk deed de energiestromen al af nemen. De ervaring was als een langdurig uitzicht over de bergen. Je ziet de besneeuwde bergtoppen, je ziet waar de boomgrens is en je ziet de dorpjes op de berghellingen. En alles staat stil. En ook al zijn er in deze kerk regelmatig feesten met heel veel bpm’s de stilte overwint. Zo ook vanmiddag.

Ze zijn de ene kant de kerk in gelopen en lopen er aan het andere eind weer uit. Zo hebben ze zelfs hun route iets verkort. En ze hebben genoten van deze korte vakantie die ze samen hebben meegemaakt. Een vakantie die zich onaangekondigd aanbood en waardoor ze weer even de stilte hebben gehoord.

178 – Dankjewel

bloemetje

Hij had zich het leplazerus gewerkt en niemand had dankjewel gezegd. Hij had echt heel veel geregeld. Heel lang al eigenlijk. En al die tijd had iedereen er gebruik van gemaakt. Alsof het allemaal uit de lucht was komen vallen. Hij keek terug op de resultaten die hij had bereikt. Nou, hij had ze niet allemaal zelf bereikt, maar hij had de realisatie ervan gefaciliteerd. Er waren echt heel bijzondere dingen gebeurd. Zowel in de dingen die de mensen hadden neer gezet als bij de mensen zelf. Tjonge, jonge, jonge hoe langer hij er over nadacht hoe meer dingen hij kon bedenken. En al die tijd had hij geen dankjewel gehoord.

Er was een overleg gepland. En hij was niet gevraagd. Iedereen wist toch dat hij daar verstand van had en ervaring mee had. Waarom hadden ze hem niet gevraagd? Ze hadden mensen gevraagd die er veel minder van wisten. Had hij zo hard gewerkt, zoveel dingen ‘achter de schermen’ gedaan en nog werd hij niet gevraagd voor dat waar hij de specialist in was. Het had hem geraakt. Het had hem boos gemaakt. Het had hem ook van zich laten horen. Dat dan weer wel. Maar op zo’n manier hoefde het eigenlijk al niet meer.

Hij had het zien gebeuren. Eigenlijk had hij die externe bevestiging niet meer nodig. Ze had een inzicht verworven, ze had een stap gezet ze had iets gezien wat ze eerst niet zag. En hij had daar een kleine faciliterende rol in mogen spelen. En daar mocht hij dan ook nog een factuur voor sturen. Dat maakte het dubbel leuk. Dat hij, door wat hem zo weinig moeite kostte, iets bij een ander teweeg kon brengen. Dat was voldoening genoeg. Had ze dankjewel gezegd? Het boeide niet, dat was volstrekt niet relevant. Hij had gedaan wat in zijn natuur lag, en dat was genoeg, meer dan genoeg. Dankjewel.

177 – De reünie

dereunie

“We kunnen wel afspreken dat we elkaar nog op gaan zoeken, maar dat doen we toch niet. Dus dag, het was leuk je te kennen en het ga je goed”. Zo, dat had indruk gemaakt. Die uitspraak werd hem nagedragen elke keer als ze elkaar weer zagen. En dat was zo’n 2 keer per jaar al 10 jaar lang. Zo ook vanavond. De groep had uit verschillende samenstellingen bestaan. Er waren verschillende kernen ontstaan. Je had het clubje Nederlandse ambassade, het clubje internationale organisaties, het clubje bedrijven en het clubje gelukzoekers. Deze laatsten werkten voor lokaal salaris en waren vaak op de bonnefooi gegaan. Vanavond waren ze met 5 stellen.

Het mooie van een reünie is dat de herinneringen herleven. Het leven van toen is door de tijd geromantiseerd… door iedereen. Door de verhalen elke keer opnieuw te vertellen en te horen wordt het leven van toen mooier, kleurrijker en echter. Ze waren ouder geworden maar niet veranderd. En als er al veranderd was, dan werd dat door de filter van de herinnering niet waargenomen. 10 jaar verder en allemaal nog precies hetzelfde. Er waren nog wel her en der wat kinderen bijgekomen. 4 van de stellen woonden inmiddels weer in Nederland. Of was er toch meer veranderd. Welke veranderingen gingen er schuil achter de verhalen die werden opgehaald en hier en daar wat aangedikt? Is er oog en oor voor de ziekte, het zoeken en de twijfel? Dat was er toen niet, in ieder geval niet in de herinnering.

Samen iets meemaken creëert een verbondenheid. Samen een aantal jaar ‘wij ten opzichte van de rest’ zijn, creëert meer dan verbondenheid. Er is vriendschap die een paar keer per jaar gegeten en gedronken wordt. De ruimte ligt in de acceptatie. Is het de herinnering, de leeftijd of toch de verandering die plaats heeft gemaakt voor het laten zijn van wie en wat er is.

De reünie hoort er bij. Ze hoeven niets meer af te spreken of ze elkaar nog wel of niet meer gaan zien. Dat zal wel blijken. In welke samenstelling dan ook. Tot de volgende keer.